Scriitoarea Herta Müller, originară din Banat, a devenit ieri primul cetățean român laureat al Premiului Nobel pentru Literatură. Disidentă anÂÂtiÂÂÂcomunistă refugiată în Germania în 1987, Herta a consacrat o parte importantă a operei sale descrierii universului concentraționar. Prietenă cu poeta Nora Iuga, cunoscută susținătoare a Rapidului, scriitoarea mărturisește că nu suportă „disoluția biografiilor” pe care o oferă fotbalul.
Născută la Nițchidorf, în județul Timiș, pe 17 august 1953, Herta Müller a publicat 24 de cărți. Ultima dintre acestea – chiar anul acesta, la München: Atemschaukel. Înainte să fie nominalizată de Germania de două ori la Premiul Nobel pentru Literatură – mai întâi, în 1999, iar apoi, în 2008 -, Herta a traversat perioade cumplite. „Reeducată” cu bătaia Acum trei decenii, apartenența la grupul disident „Aktionsgruppe Banat”, alcătuit din intelectuali de etnie germană din România, i-a atras represaliile Securității. După ce, în 1982, și-a scos clandestin din țară manuscrisul volumului „Niederungen” (cenzurat de comuniști) pentru a fi publicat integral în Germania de Vest, Herta a fost anchetată, bătută, apoi trimisă la reeducare, în uzina „Tehnometal”. A fost alungată din România, pe care a părăsit-o definitiv în 1987. Stabilită în Germania, ultima laureată a Premiului Nobel și-a tras seva inspirației din experiența traumatizantă trăită în țara de origine. „Unii scriitori se aleg cu o tematică de care nu scapă toată viața. Nu ei își aleg tema, ci tema îi alege pe ei”, mărturisea Müller în 2008, într-un interviu acordat EVZ. Premiul Nobel este cea de-a 25-a distincție primită de Herta în ultimii 28 de ani. „Sfârșitul inevitabil„ Prietenă cu poeta Nora Iuga, care la 78 de ani rămâne o suporteră devotată a Rapidului, Herta Müller percepe fotbalul dintr-un unghi cu totul neașteptat: „Fiecare jucător are rolul lui într-un meci de fotbal. Cu toate astea, imprevizibilul apare de fiecare dată. Nu suport asta. Această intensitate extremă. Și timpul. Când o decizie poate fi luată într-o direcție sau alta. Și sfârșitul e inevitabil. Și va fi nedrept. Unii pierd. Și toți arată la fel. Oh, asta mă sperie! Această extraordinară disoluție a biografiilor”. Premiul Nobel Instituit de savantul și afaceristul suedez Alfred Nobel (1833-1896), care și-a lăsat averea, prin testament, în acest scop, Premiul Nobel s-a acordat prima oară în 1901. De atunci și până acum, premiul pentru literatură s-a decernat de 101 ori. Devenit cea mai importantă distincție a lumii în economie, fizică, medicină, chimie și literatură, Nobelul răsplătește cele mai strălucite minți ale lumii. Ceremonia are loc, anual, la Stockholm, în Suedia. (Andru Toader)
Încă nu îmi vine să cred că am primit Premiul Nobel! Nu mă așteptam, eram sigură că nu mi se poate întâmpla mie… Herta Müller, ieri, după ce a aflat că a primit Premiul Nobel Cele mai cordiale felicitări Hertei Müller pentru acest binemeritat premiu Vladimir Tismăneanu, politolog 1 milion de dolari este suma pe care o primește câștigătorul Premiului Nobel
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER